Matcha – właściwości i zastosowanie

Matcha – właściwości i zastosowanie

Korzystne właściwości zielonej herbaty są znane od tysiącleci. Jest ona dostępna w różnych odmianach i formach, które różnią się działaniem. Do bardziej egzotycznych należy matcha, czyli zielona herbata w proszku.

Według naukowców jest ona prawdziwym skarbcem przeciwutleniaczy, które odgrywają kluczową rolę w ochranianiu organizmu przed licznymi chorobami. Sproszkowana zielona herbata jest także polecana w czasie odchudzania.

Matcha uznawana jest za najzdrowszą ze wszystkich zielonych herbat. Na jej właściwości wpływa między innymi nietypowy sposób produkcji. Przed zbiorami krzewy chroni się przed dostępem słońca, co powoduje, że zaczynają one produkować aminokwasy nadające herbacie charakterystyczny smak. Liście suszy się i uciera na drobny proszek.

Przed zbiorami krzewy chroni się przed dostępem słońca, co powoduje, że zaczynają one produkować aminokwasy nadające herbacie charakterystyczny smak.

Prozdrowotne właściwości

Najważniejszą zaletą matchy jest bardzo wysoka zawartość antyoksydantów. Tak zwane przeciwutleniacze mogą zapobiegać rozwojowi szeregu chorób, w tym nadciśnienia, nowotworów i cukrzycy. Okazuje się, że matcha zawiera 137 razy więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata, dlatego wystarczy jedna filiżanka tego napoju dziennie, aby uzyskać prozdrowotny efekt.

Zamiast kawy

Sproszkowana herbata ma nie tylko duże ilości antyoksydantów, ale także kofeiny. Matcha zawiera jednak inny rodzaj kofeiny niż ten, który można znaleźć w kawie. Jest tak zwana L-teanina. Dodaje ona energii w sposób stopniowy i nie powoduje nagłego spadku sił, kiedy przestaje działać. Efekt pobudzenia uzyskuje się, jeśli herbata jest parzona nie dłużej niż 2-3 minuty.

Wydłużony czas parzenia sprawi, że przygotowany napój będzie miał działanie relaksujące. Pomoże w zmniejszeniu stresu, a także ustabilizuje nastrój bez powodowania uczucia senności.

Matcha a odchudzanie

Sproszkowana zielona herbata zawiera związek o nazwie EGCG, który ma wpływ na przemianę materii. Badania naukowe wykazują, że ta substancja przyczynia się w znacznym stopniu do utraty masy ciała. Obserwacje prowadzone przez naukowców potwierdzają, że osoby pijące ekstrakt z zielonej herbaty tracą na wadze dwa razy szybciej.

Matchę można parzyć i podawać w postaci herbaty, ale znajduje ona także wiele innych zastosowań kulinarnych. Sprawdzi się między innymi jako dodatek do jogurtów i koktajli, a nawet deserów oraz ciast, którym nadaje ciekawy wygląd oraz oryginalny smak. Trzeba jednak pamiętać, że połączenie ekstraktu z zielonej herbaty z innymi składnikami może osłabić jej dobroczynne działanie. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wypicie każdego dnia filiżanki właściwie zaparzonego napoju.

UDOSTĘPNIJ TO