Kremowa rolada z matcha

Kremowa rolada z matcha

Doskonałe deserowe ciasto z herbatą matcha, idealne na każdą okazję. Oto przepis.

Składniki:

100g mąki,
180g cukru,
2 łyżki Organic Matcha (ok. 20g),
4 jaja,
3 łyżki mleka,
¾ łyżeczki proszku do pieczenia.

Do przygotowania bitej śmietany:

350-400g śmietanki 36%,
2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Jajka dokładnie zmiksuj dodając cukier (stopniowo). Do zmiksowanych jajek z cukrem dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia, a następnie Organic Matcha wymieszaną z mlekiem.
Ciasto wylej na blachę (blachę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia).
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 10 minut.
Po upieczeniu roladę zwiń (ciepłą) i pozostaw do ostudzenia. Ubij śmietankę z cukrem pudrem ( do bitej śmietanki możesz dodać np. pistacje).
Następnie ostudzone ciasto lekko rozwiń i posmaruj bitą śmietanką.
Ponownie ciasto zwiń i odstaw do lodówki na około 2 godziny.

 

UDOSTĘPNIJ TO